Mindennapi Dolgaink

Mindennapi Dolgaink

Így manipulálj a munkahelyeden!

Mind manipulálva vagyunk. Ha akarod tudni hogyan, vagy ha te akarsz nagyobb befolyással bírni az emberekre, s elérni, hogy jobban figyeljenek rád, akkor ezeket érdemes tudnod.

2016. július 23. - A girl has no name

A munkánk során gyakran próbálunk befolyásolni másokat, legyen az akár tudatosan vagy tudattalanul.
Ez valójában már az önéletrajz beadásánál, a jelentkezésnél elkezdődött, az interjún is próbáljuk a legjobb képet adni magunkról, ha pedig elnyerjük az állást ez tovább folytatódik.
Gondoljunk csak arra, amikor kérünk valakitől valamit, például hogy végezzen el egy faladatot, segítsen be nekünk vagy csak egy szívességet kérünk valakitől.


Ezek a leghatásosabb manipulációs trükkök:
 

1. Segíts valakinek, így később szívességet tesz majd neked.

Ez nem is olyan hihetetlen vagy lenyűgöző, talán ez a legtermészetesebb módszer: ha valakinek szüksége van valamire és te segítesz neki, akkor nagy eséllyel szükségét érzi majd, hogy viszonozza neked később.
m1.jpg

2. Kérj te szívességet!

Az előzővel ellentétben a második módszer, ha te kérsz szívességet. Ez az úgynevezett „Benjamin Franklin-effekt”, a szívességkérés hatása.

A legenda szerint Benjamin Franknlin egyszer el akarta nyerni valaki bizalmát, aki egyébként nem igazán kedvelte őt. Egy igen ritka könyvet kért tőle és nagyon hálás volt, amikor megkapta. Ennek eredményeképp a férfivel, aki azelőtt nem is akart nagyon még csak beszélni sem vele, később nagyon jó barátok lettek. Ennek a lényege, hogy ha valaki szívességet tesz neked, úgy érezheti, hogy érdemes lehetsz a bizalmára.

3. A tükör-effektus: Utánozd le a másik testbeszédét!

Ha legközelebb meg akarod kedveltetni magad a HR-essel vagy egy kollégáddal, próbáld felvenni ugyanazt a testhelyzet, gesztusokat, amiket ő is alkalmaz, s valószínűleg szimpatikusabbnak fog gondolni.
m5.jpg

4. Nem értenek veled egyet? Beszélj gyorsan!

Az, hogy hogyan adod elő a mondanivalódat, legalább olyan fontos, mint maga a mondandód.
Ha valaki nem ért veled egyet, beszélj gyorsabban, így kevesebb ideje van feldolgozni az elhangzottakat és reagálni az érvekre. Ellentétben, ha a hallgatóságod alapvetően egyet ért az üzenettel, amit közvetíteni szeretnél, érdemes lassan beszélned, hogy legyen idejük feldolgozni a kapott információt. Mindkettővel nagyobb hatást érhetünk el az adott szituációban.

5. Ha szeretnél valamit, kérj elsőre valami irreálisan nagyot!

Ha szívességet kérsz, kérj először valami nagyot, amit tudod, hogy a másik majd biztosan visszautasít.
Másodjára pedig hozakodj elő egy reális kéréssel, amit mondjuk eredetileg is szerettél volna. Az első visszautasítás után hajlamosabb lesz tejesíteni a kérésedet, tudván, hogy az elsőnek nem tett eleget.

 6. A nem egész számok hatalma

Ha például találkozni akarsz valakivel, aki sokszor késik, nagyobb eséllyel lesz pontos, ha azt mondod neki, találkozzatok 23 perc múlva, mintha azt mondanád neki, találkozzatok fél óra múlva.

7. Használd az illető nevét!

Ha kérsz valakitől valamit, akár többször is mond ki a nevét. Az emberek szeretik hallani a saját nevüket. Ha pedig például egy papírköteget kell otthagynod az asztalán, nagy eséllyel előbb fognak neki azoknak a papíroknak, amin egy Post-it is van egy neki írt kis üzenettel, ettől valahogy személyesebbnek vélik a többitől, amin nincs semmi .  

m4.jpg

Képek: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapidolgaink.blog.hu/api/trackback/id/tr858909264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csak Norris 2016.07.24. 10:21:08

Az első kettő Magyar emberrel leginkább nem működik.
Ha szivességet teszel, még meg Sem köszöni, nemhogy viszonozná.
Ha kérsz, akkor is csak olyan nem fog valami kifogást találni, akivel elég jóban vagy.

Santer 2016.07.24. 11:04:17

"meg akarod kedveltetni magad a HR-essel"

mi a túróért akarnék ilyesmit?:)))

Csak Norris 2016.07.24. 11:14:54

@Santer: Ha jól néz ki és még kivételesen esze is van, akkor miért ne? :)

Visceroid 2016.07.24. 11:26:57

Imádom az ilyen posztokat, amikor triviális illemtani dolgokat írnak le felnőtt embereknek.

Minimálisan Szükséges Változtatás 2016.07.24. 11:28:03

@Desmond77:

Pontosan így van.
"...ha valakinek szüksége van valamire és te segítesz neki, akkor nagy eséllyel szükségét érzi majd..."

...hogy rászokjon és téged komplett hülyének nézve rendszert csináljon belőle. Súlyosabb esetben akár zsarolási szisztémát is épít rá, bízva abban, hogy az alany képtelen megtagadni önzetlen természetét.

"Meg kell szoknod, minél toleránsabb, rendesebb vagy, annál inkább visszaélnek vele. Mert egy idő után természetes lesz, hogy elnéző vagy és azt hiszik, ez felhatalmazza őket, hogy hülyének nézzenek, semmibe vegyenek, kihasználjanak."

Fenti közhelyes bizony keserű IRL tapasztalat.

2016.07.24. 11:28:58

A 4-eses a 6-os nem eletszeru. Egyszeruen nem fogod azt mondani, hogy talalkozzunk 23 perc mulva, nem eletszeru. Fel vagy egesz orat fogsz mondani: talalkozzunk tizkor, talalkozzunk fel egykor stb. A gyors beszeddel meg max felidegesited azt, aki mar eleve nem ert veled egyet, inkabb ertelmes ervekkel probalkozz es viselkedj profin. A lassu beszed ugyszinten rossz benyomast kelt, lustanak es ostobanak tunik a lassu beszedu ember, aki pedig hosszu szuneteket tart a beszede kozben az meg unalmas. Szoval ne trukkozz, hanem legy profi es ervelj okosan es meggyozoen. Feleslegesen forditasz kiragadott elemeket egy amerikai tanacsadomkonyvekbol, mert a magyar ember maskent mukodik, mint egy amerikai. Sot, altalaban az europai kulturaju ember is maskent viselkedik, mint egy amerikai kulturaban szocializalodott. A tanacsok nem feltetlnul alkalmazhatoak egy az egyben egy masik kulturaban.

Soványka 2016.07.24. 12:21:00

desmond77: ebben a mondatban a magyar az kisbetűs! Mivel nem tudsz helyesen írni, így az alpári magyározásod is csak egy böffenésként értékelhető. Célszerű lenne találnod egy másik országot/népet, ahol jobban érzed magad, mert mi nem nagyon toleráljuk a minket gyalázó, hazug bunkókat!

firg_firg 2016.07.24. 12:39:52

7 mikor valaki mondat kozben nullanalm tobbszor kimondja a keresztnevemet akkor kigyulladnak a veszjelzok hogy ez akar valamit azer ilyen behizelgo csak valami szaros treningen megtanitottak ra hogy gyakran mondja ki a masik keresztnevet. Mikor ez eszreveszem mar csak arra varok hogy lepattintsam.

2016.07.24. 13:12:17

Soványka: Mikor elfogynak az érvek, jön a nyelvtannácis gyakorlat :) Ne félj, a te szöveged se tökéletes, és igaza van. Sok esetben inkább kihasználják, ha segítesz, és a végén te leszel az ügyeletes balek, akire minden vacak munkát rásózhatnak.

2016.07.24. 13:15:09

@Kishableany: teljesen életszerű, ha épp 13:37 van, akkor mondhatod, hogy akkor találkozunk 23 perc mulva pontban kettőkor a tárgyalóban. Így talán pontosabbnak érzi, hogy 23 perc múlva kell megjelennie, nem két óra körül +-10 perc.

2016.07.24. 13:19:44

firg_firg: egyetértek, tapasztaltabb ember ilyenkor már a kiutat keresi :) Ilyenkor már érezhető a betanult tréninges szófordulatok által keltett émelygés.

Pierr Kardán 2016.07.24. 13:33:02

Az időpont jó meghatározása igenis fontos.

Szoktam előadásokat tartani, ezért amikor szünetet tartok, akkor sosem azt mondom, hogy 10 perc szünet után folytatjuk (senki se tudja, hogy most mennyi az idő, tehát a 10 percet nincs mihez mérniük), hanem mindig meghatározott, kerek időpontot mondok, pl. azt, hogy fél 10-kor folytatjuk. Hozzá is teszem, hogy "tudják, fél akkor van, amikor a nagymutató éppen függőlegesen lóg lefelé".

Ettől persze nem leszek szimpatikusabb a hallgatóságnak, de nem kell háromnegyedkor még hajkurászni őket a kávézóban :-)

A girl has no name 2016.07.24. 14:04:02

@firg_firg: Igen, személy szerint ezt én is hasonlóképp élem meg. :) Akár ha ügyfél hív és így indít, már előre mosolygok, mert tudom, hogy vélhetően valami problémával keres most fel, vagy lesz egy szívélyes kérése. Bár volt, hogy ennek ellenére, hogy a nevemmel kezdte a beszélgetést és reflexből már a hátamon is felállt a szőr ahányszor elismételte, egész kellemeset beszélgettünk végül.
A jó oldala, hogy mivel ismered ezt a módszert, ilyenkor tudatában vagy már az elejétől, hogy most a másik hatni akar rád és előre felkészült vagy, hogy hogyan válaszolj majd.

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2016.07.24. 15:41:23

Én az egész poszt helyett mindössze annyit írtam volna, hogy legyen magas az érzelmi intelligenciád (EQ).
Pont.
Ez ugye azt jelenti, hogy képes vagy a másik fejével gondolkozni, átérzni a helyzetét, és -akár tudatosan, akár ösztönből- úgy kommunikálsz vele, ahogy a személyiségéhez, helyzetéhez illik.
Ennyi, nem is kell több.
Ha pl. csak bután letükrözöd a testbeszédét, akkor lesz, akinél ez működik, és lesz, aki ideges lesz tőle.
Ha valakinek 9:23-at jelölsz meg találkozó-időpontnak, az egyeseknek ez azt sugallja, hogy elfoglalt vagy. Másoknak meg azt, hogy hülye.
És ugyenez igaz a római módszerre is: ha valami iracionálisan nagy kéréssel kezdesz, akkor lesznek, akiknél ezzel azonnal ki is zárod magad: meg sem hallgatja a reális kérést, elbuktál mindent.
Szóval nem lehet egy újságban olvasott technikát mindenkire mindig elsütni. Nem fog menni.
Persze EQ nélkül, pusztán tanult technikákkal is lehet eredményt elérni: a nyugdíjasokat átverő-kihasználó termékbemutatós ügynökök például ebben elég erősek. De tényleg ők a példaképeid..?

epidermis 2016.07.24. 16:00:21

Soványka: csak informálisan írom, nem szapulva, hogy nincs igazad.
Bejártam fél Európát, és azt kell mondjam, hogy tőlünk balra minden nép szorgalmasabb és kedvesebb, mint mi (utóbbi alól a kivétel Svájc).
Más:
A magyar tényleg birka nép. Engedik, hogy bejelentsék őket 4 órával meg minimálbérrel, a többi zsebre. Vagy, ami még rosszabb, be sincs jelentve. És a munkavállalói közeg ezt nyugodtan hagyja. Németországban több, mint 800 szakszervezet működik, és ha valami bajod van, akkor megkeresed őket. Ezt a munkáltató is tudja, ezért nem mer okoskodni. De nem is akarnak. Mert a kölcsönös tisztelet megvan.

alien 2016.07.24. 16:50:37

Es az hol van, hogy nyalizz?

Csak Norris 2016.07.24. 18:08:39

@Soványka: Elárulom hogy már találtam olyan népet, pont a magadfajta suttyók mitta hagyja mindenki el az országot. Kevesek a pénzért, a többség meg nem viseli a pökhendi semmirekellőket, akik büszkék hogy a magyaron kívül egy nyelvet Sem beszélnek.

Képzeld, a Magyar szót a német oprendszer kijavítja nagyra, mint ebben az esetben is, és nem vagyok hajlandó a magadfajta tetvek miatt javítgatni minden hibás korrekciót.
Egyébként örülnél ha a csapatomban inas lehetnél. De egy magyarnak Sem (na most itt javított bele, erre mit lépsz buzikám) segítek pont ezért. Sőt ha majd egyszer egy pályázik hozzánk, örömmel fogom visszadobni a Hr-re a papírjait.:)

Csak Norris 2016.07.24. 18:19:59

@Soványka:

"ebben a mondatban a magyar az kisbetűs!"

Ez a mondat viszont nagy betűvel kezdődik...

"Mivel nem tudsz helyesen írni, így az alpári magyározásod"

Ez a magyarozás és a magyarázás "Soványka" féle egybehangzatos változata? Emberek, itt egy nyelvújító van köztünk! Becsüljétek meg, mert dédunokáink az ő marhaságait tanulják majd az iskolapadban.:DDD

"is csak egy böffenésként értékelhető."

Így van, többet nem érdemeltek.

"Célszerű lenne találnod egy másik országot/népet, ahol jobban érzed magad, mert mi nem nagyon toleráljuk a minket gyalázó, hazug bunkókat! "

Tudom, senkit Sem toleráltok, ti mindenkit lehúztok akinek kicsit jobban megy.
Ha valakinek kicsit jobban megy, tőlünk nyugatra azt monják, hogy mennyit dolgzhatott érte. A fajtád meg max annyit hogy biztos leszopott valakit érte, és külömben is rohadjon meg.

Azon kevesektől meg elnézést, aki normális Magyar ember, és el kell viselnie a hasonló suttyókat. Le a kalappal.

Csak Norris 2016.07.24. 18:27:45

@epidermis: "Németországban több, mint 800 szakszervezet működik, és ha valami bajod van, akkor megkeresed őket."

Igen ez működik nagy cégeknél. Nálunk, a Siemensnél, Vasút, VW stb.
De a dolgozók nagy részét kölcsönmunkarő képzi, és nekik általában nincs szakszervezet.
Most is van nálunk egy alvállalkozó, napi 12 órát vannak itt, holot törvényesen 10-nél többet nem szabad. Mi is ennyit vagyunk velük, mert haladni kell. Ay IG-metallnál meg saját érdekünkben nem jelentjük fel magunkat. Szélsőséges esetben megyünk hozzájuk, ha pl. szabit visszavonnának, egy másik részlegen Volt rá példa.
Amíg kis cégnél voltam, jellemző Volt a már kiadott szabikra az alkudozás, hogy nem lehetne-e rövidebb stb. Mert bevállalnak mindent olcsón, de ember meg nincs elég.

Csak Norris 2016.07.24. 18:50:35

@Soványka:

Nem tudok betelni a sok marhasággal amit írsz.:)
Még ez eszembe jutott:

"mert mi nem nagyon toleráljuk a minket gyalázó, hazug bunkókat! "

Amikor meg az öreg verő zsótika vagy a kancigányok hőzöngenek a villamoson, teli a gatyátok, fületeket farkatokat behúzzátok. :DDD

patkányarcúáginéni 2016.07.24. 18:58:49

Íme egy tudós ködösítő: vilag.transindex.ro/?cikk=25500. Gyöngyösi Csilla nevű szerző még köztünk van. Megmagyarázza az iszlámot - mintha a Mein Kampfot mentegetné. Életveszélyes.

funfun 2016.07.25. 05:27:33

Ezek 15 éve is ciki tanácsok voltak, akkor sokszor találkoztam velük. Ez a 23 perc, meg a név többszöri kimondása.... borzalmas. A valós élet teljesen más.
Viszont milyen leleményes a mi népünk, még egy ilyen áltudományos, okoskodás látszatát keltő, ám semmitmondó poszt ürügyén is sikerül zsidózni, ha burkoltan is, igaz, soványka? Ki az a mi, akiknek a nevében írod, hogy "mert mi nem nagyon toleráljuk a minket gyalázó, hazug bunkókat!" Az én nevemben biztos nem, tehát sem a magyarok, sem a keresztények nevében nem mondhatod, hogy mi.

BéLóg 2016.07.25. 14:44:34

Fontos még az alábbiakat is tudni:
Ha előző napon babot ettél káposztával meg foghagymát, másnak büdöseket fox fingani.
Aki nem mossa ki a száját, annak büdös lesz a lehellete.
Izzadt hónalj büdös szagú.
Ha többnapos a zoknid és leveszed a cipődet, erőteljes szagok fognak eltejedni a levegőben.
HA ezeket a dolgokat ELKERÜLÖD, nagyságrenddel leszel szimpatikusabb mint az, aki akárcsak egyet is bemutat belőlük, hát még ha az összeset!

Egyébként ha jól dolgozol és a feladatra koncentrálsz, nem lógsz és nem bacctatod a többieket, kommunikálsz és igyekszel kedves lenni, na akkor is igen-igen valószínű hogy kedvelni fognak.

Kawaszaki 2016.07.25. 15:10:57

Mindenkinek ajánlom, hogy különböző "mesterfogások" helyett saját magát, az egyéniségét adja, ettől csak kismértékben térjen el, soha ne legyen mesterkélt, kényszeredett.
Az emberek többsége jobban elfogad egy vitatható modorú embert-feltéve, ha kiszámítható, és mindig saját magát adja-mint egy-egy alkalmi pózban tetszelgőt.
Ráadásul az utóbbi nagyon-nagyon fárasztó lehet...
süti beállítások módosítása