Mindennapi Dolgaink

Mindennapi Dolgaink

Mit tanultam meg a videojátékokból?

2016. október 08. - A girl has no name

Rengeteget hallani a „kocka” életstílus hátrányairól, hogy miért nem tesz jót, ha például hobbiként inkább játszik a gyerek, miért nem mozdul ki többet. „Miért nem mész inkább bulizni a barátaiddal?” – Sok kamasznak ismerős lehet a szülőktől érkező kérdés, akik sokszor csak annyit látnak ebből az elfoglaltságból, mint értelmetlen időtöltést a négy fal között.
De valóban az?
Ebben a cikkben a pozitív hatásairól adunk számot, mert az is van bőven. 


Miért jó a videojáték?

Amit fejleszt:

  • Gyors reakcióidő és döntési képesség: Egy játékban legtöbbször azonnali döntési helyzetek vannak és alapvető egy jó játékos számára a gyors reakció és a döntéshozatalra való képesség. Egy-egy adott helyzetben, ahol rögtön reagálnia kell az adott cselekvésekre, a pillanatok töredéke alatt kell a lehető legjobb döntést meghozni.

 

1_2.jpg

  • Multitasking: A gyors döntési képesség mellett sokszor egyszerre több tényezőre is figyelni kell. Segít hozzászokni, illetve erősen fejleszti is, hogy egyszerre több feladatot képesek legyünk ellátni. Daphne Bavelier az elsők között volt, aki a videojátékok pozitív hatásáról először számolt be. Kísérletei során akik rendszeresen játszottak ilyen játékokkal, lényegesen jobban teljesítettek az információfeldolgozás és multitasking tekintetében. A mai, felgyorsult információs társadalomban ezek nagy előnyünkre lehetnek sok munkaterületen.

Személyes tapasztalat: Egyik interjúmon elmondta a főnök, hogy jelenleg a csapatba mindenképpen lányt keresnek, mert a nők sokkal jobbak multitaskingban és itt sok mindenre kell figyelni, "ami egy férfinél általában nem megy".  Itt mosolyogtam magamban, hiszen tudtam, hogy például egy „nerd”, játékokkal több időt töltő személy is tökéletesen megfelelt volna e tekintetben.

 3_1.jpg

  • Csapatjátékra való képesség:

A csapatjátékok megtanítják számunkra, hogy a nyerés érdekében össze kell fogni, így hatékonyabbak tudunk lenni.  Ezen kívül olykor az úgynevezett „toxic” magatartással szemben is ellenállóbbá tesz minket, megtanuljuk, hogyan kezeljük a csapatjátékban nem együttműködő és kifejezettem negatív, kritizáló embereket.

  • Nyelvtanulás:

Bár már a legtöbb játék elérhető magyar nyelven is, még mindig az egyik legjobb és legszórakoztatóbb nyelvtanuló módszer. Az új szavak akaratlanul is rögződnek, hiszen folyamatosan találkozunk velük és használnunk kell őket a játék során. 
 

Érdemes tehát figyelembe venni a pozitív oldalait is. Természetesen ha túlzásba visszük, akkor könnyen átbillenthet a mérleg a káros hatások felé. De miben nem? Mindenben meg kell tartani az ideális egyensúlyt. Ha ezt elveszítjük, szinte bármi lehet káros.

Daphne Bavelier, neurológus szerint: „Tudjuk, hogy vannak hasznos tápanyagok és károsak is, mégsem mondjuk azt, hogy emiatt az étkezés önmagában jó, vagy rossz. Ugyan ez a helyzet a videojátékokkal is.”

 2.jpg

Képek: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapidolgaink.blog.hu/api/trackback/id/tr6811780529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2016.10.09. 23:05:21

Csak kicsit rövid! :) Rengeteg különféle műfaj van, mind más-más kézséget tud fejleszteni: logikát, szépérzéket, nyelvet vagy épp a kézügyességet. De léteznek zenei játékok is.

Viszont említsük meg azokat is, melyek szerintem csak szabadidőrablók: főleg netes játékok, ahol a cél egy adott feladat minél többszöri azonos végrehajtása, melynek jutalma további feladatcsomag lesz. Tipikusan ilyen az összes farmos játék vagy a trainstation is.

datam 2016.10.10. 09:29:40

Volt már ilyen jelegű kutatás, főleg külföldön. Teljesen azonos szociális, kulturális háttérből érkező fiatalokat kizavartak egy paintball pályára játszani. Azok a fiatalok, akik főleg FPS játékokkal játszottak, sokkal jobbak voltak az életben s. Ezután egy katonai kiképző bázison ugyanígy jobbak voltak minden feladatban, mint a nem rendszeresen játszó társaik. Emellett műszeresen mérték, hogy a perifériás látásuk, a mozgásérzékelésük, a taktikai, logikai képességük messzemenően meghaladta a nem játékosok képességeit. Viszont van hátránya is. Az orvosi vizsgálatok során kiderült, hogy a játékosoknak számottevően nagyobb esélyük van szívrohamot kapni, a lábukban az erek egy 50 éves ember szintjén voltak, az anyagcseréjük pedig sokkal inkább alulműködött, mint a nem rendszeresen játszó fiataloké. Személy szerint legalább 10 ezer játékórával rendelkezem, ennek 99%-a FPS játékokból tevődik össze. Nem igazán érzékeltem még ennek sem előnyét, sem hátrányát, igaz, amióta családos ember lettem, már nem játszom. Heti 1-2 órát néha szakítok rá, de már nem jellemző.

murray 2016.10.10. 10:52:27

kb 20 éve játszom FPS játékokkal. a quake1-el játszom.

manapság ha elakadok valahol szólok a gyerekemnek segítsen..:-)

A girl has no name 2016.10.10. 21:11:30

@Balogh Zsolt: Igaz, teljesen egyet értek! :) Lányként nem vagyok túlságosan elmélyülve olyan sok játék műfajában, csak azt ismerem jobban, ami személy szerint megfog , de a "tapasztaltaktól" tudom, hogy még jobban is lehetne boncolgatni a témát, akár példákkal és típusokkal is alátámasztva. Így belegondolva szuper ötlet, csak nincs kellően átfogó játékismeretem. :)

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2016.10.11. 10:42:22

@A girl has no name: A háttértörténetet pontosan nem ismerem, de egy kis kutatással biztosan meg lehetne már ennyi információból is találni, mint amit most leírok Neked: Néhány fiatal sokat játszott a Transport Tycoon játékkal, később pedig saját busztársaságot alapítottak Németországban. A koncepció lényege: csak akkor indítanak buszt, ha megvan a kellő számú utas és minél több az utas, annál olcsóbb a jegy. Telekocsi, csak nagyobban, hivatalos sofőrökkel :)
süti beállítások módosítása