A hűvös őszi estéken jól esik elkortyolni egy forró italt a takaróba burkolózva a lakásban, vagy a teraszon ücsörögve egy jó beszélgetés mellett. Ha már unod a szokásos forró tea és kakaó kombinációt, mutatunk pár ötletet miképpen dobd fel őket, ami garantáltan leveszi majd a párodat is a lábáról.
1. Forró csoki pillecukorral
- 100 g étcsokoládé
- 500 ml tej
- pillecukor
A csokoládét darabokra vágjuk, a tejet lassú tűzön néhány percig melegítjük, majd beletesszük a csoki darabkákat. Folyamatosan kevergetjük forrásig, hogy a csokoládé felolvadjon a forró tejben. A végén habosítjuk. B verzió a lustábbaknak:
- tasakos forró csokoládé por
- pillecukor
A forró csokoládét összemixeljük forró tejjel és elkeverjük, a tetejét pillecukorral díszítjük.
2. Chai tea
Ne aggódj, ezt könnyebb elkészíteni, mint elsőre gondolnád. Csak szerezd be az alábbi fűszereket hozzá:
- 3 dl fekete tea
- 6 db kardamom (ázsiai boltokban vagy bioboltokban, de több nagyobb élelmiszerboltban is megtalálható)
- 4 db szegfűszeg
- fahéjrúd ízlés szerint
- 2 dl tej
- gyömbér ízlés szerint
- 2 db csillagánizs
Főzzük le a fekete teát. Ha felforrt, vegyük ki belőle a teafüvet, majd fűszerezzük. Öntsünk hozzá egy kevés tejet, és forraljuk fel újra.Szűrjük le. Ízesíthetjük egy kevés mézzel vagy barna cukorral.
Ha pedig ez neked túl macerás és úgy érzed magad a fűszereket elnézve mint a Stahl konyhájában, ne aggódj, van még ennél egyszerűbb verzióban is: a fűszerek beszerzése helyett egyszerűen vegyél egy chai fűszerkeveréket.
Ez esetben hozzávalók 6 dl-hez:
- 3 teáskanál fekete tea
- 4 dl víz
- 2 dl zsírdús tej
- 3 teáskanál porrá őrölt chai fűszerkeverék
(Ez utóbbi fahéjból, csillagánizsból, gyömbérből, szerecsendióból áll, de kiváltható ugyanennyi mézeskalács-fűszerkeverékkel is)
3. Gyümölcsös forralt bor
Ez igazából kettő az egyben: Ez talán a legegyszerűbb recept és mégis nagyon finom.
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 üveg vörösbor
- 3 dl víz
- 3 evőkanál cukor
- 1 evőkanál szegfűszeg
- 1 teáskanál gyömbér
- 1 rúd fahéj
- 1 narancs
Elkészítés:
A bort és a vizet öntsd egy lábasba és lassú tűzön kezdd melegíteni. Mehet hozzá a cukor, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, és karikázd bele a narancsot is.
Mielőtt lobogna, vedd le a tűzről, különben elillan belőle az alkohol, és veszít az aromájából is. Hagyd még néhány percig lefedve állni, majd töltheted is a poharakba.
4. Ízesített forró teák
Ha már unod az egyszerű teákat, dobd fel őket egy kis karakteres fűszerrel. Keverd össze a tealevelet egy kevés szegfűszeggel vagy fahéjjal. Extra hozzávalóként egy vaníliarúddal is meg lehet bolondítani, majd hagyd így főni néhány percig.
5. Kávé otthon
A kávét is variálhatjuk. A boltokban kapható különféle szirupokkal pillanatok alatt készíthetünk fahéjas, mézeskalácsos, mogyorós kávét, de akár mi magunk is fűszerezhetjük azt: adhatunk hozzá alkoholt, tejszínt, és díszíthetjük tejszínhabbal is.
Ha tetszett a cikk, ne felejtsd el követni az oldalt! :)
Képek: pixabay.com
Recept ötletek: nosalty.hu